Sade yağ tereyağının özüdür. Tereyağı %10-20 oranında su; %85 oranında yağ içerirken, sade yağ, ismi gibi suyundan, şekerinden arındırılmıştır ve %99 oranında yağ içerir. 1 kiloluk tereyağı suyundan ve yağsız kısımlarından arındırıldığında bu tereyağından 900 gram sade yağ elde etmek mümkündür.
Sade Yağ Nasıl Yapılır?
Tereyağı eritilip 35-40 dakika boyunca kaynatılarak ayranından, tortusundan ve suyundan arındırılır. Geriye %99 oranında süt yağı içeren tereyağının özü kalır. İşte bu öze sade yağ denir. Tortularından ve köpüğünden arındırılmış, suyu buharlaşmış yağ, sıkı dokunmuş bir bezden geçirilir ve kavanoza konulur. Sonrasında buzdolabında bekletilerek dondurulur.
Sade Yağ Nasıl Tüketilir?
Sade yağ kızartma, soteleme, kavurma gibi yemeklerde, böreklerde, tatlılarda özellikle de baklavalarda kullanılır. Makarnalara, pilavlara ve çorbalara eşsiz bir tat veren sade yağ kahvaltılarda direkt olarak da tüketilebilir. Tereyağı kızgın tavada uzun bir süre bekletilirse yanar fakat sade yağ yanmaz. Bu yağ 200-240 dereceye kadar dayanırken, tereyağı 150 derecede yanar. Bu yüzden uzun süre ve yüksek ateşte pişen yemeklerde sade yağ daha fazla tercih edilebilir. Üstelik sadece 1-2 tatlı kaşığı kullanmak bile yemeğe eşsiz bir lezzet verir.